Aktualita - Nový školský semafor

26.01.2022 06:10

Nový školský semafór - platný 25.1.2022

INFORMÁCIA – Aktuálny NOVÝ školský semafór platný od 25.1.2022

Váž. rodičia informujeme vás

Ministerstvo školstva, vedy a športu Slovenskej republiky zverejnilo

Aktuálnu verziu manuálu platný od 25.1.2022

ŠKOLSKÝ SEMAFOR

 

 

Manuál je aktualizovaný k 25. 1. 2022 z dôvodu vydania novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva k izolácii osôb pozitívnych na ochorenie COVID-19 a ku karanténe osôb, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie.

Žiadame rodičov,  aby sa oboznámili s celým platným dokumentom :

Aktuálnu verziu manuálu                        verzia 1.7  dátum 25. 1.2022

nájdete na webe:

www.minedu.sk/skolsky-semafor

Tlačivá k 25.1.2022 sú už pripravené na triedach  - prípadne si ich stiahnite z minedu.

 

poskytujeme výňatok -  zmeny :

Za týmto účelom ministerstvo pripravilo online formulár „Týždenné hlásenie škôl podľa ŠKOLSKÉHO SEMAFORA“, ktorý je zverejnený na webovom sídle: www.minedu.sk/skolsky-semafor/.

Riaditeľ školy je povinný pravidelne nahlasovať informácie o situácii v škole prostredníctvom online formulára ministerstvu:

každý pondelok, a zároveň

bezodkladne pri každej zmene situácie v škole z dôvodu výskytu COVID-19.

 

K

karanténu je možné ukončiť po 5 dňoch od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19, ak sa u osoby v karanténe nevyskytuje ani jeden z klinických príznakov ochorenia počas posledných 24 hodín pred ukončením karantény. O ukončení karantény rozhoduje všeobecný lekár pre deti a dorast.

 

Ak sa osoba pozitívna na ochorenie COVID-19 vyskytne v domácnosti žiaka, zostáva v karanténe len tento žiak. Jeho trieda pokračuje v prezenčnom vyučovaní. Ak je osoba v domácnosti žiaka v karanténe (je úzky kontakt pozitívneho), žiak môže chodiť do školy do momentu, pokiaľ sa u tejto osoby nepotvrdí ochorenie COVID-19.

 

Rodič má povinnosť nahlásiť karanténu žiaka detskému lekárovi, ktorý na jeho karanténu dohliada a rozhoduje o jej ukončení.

 

Rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní/ dieťa s povinným predprimárnym vzdelávaním na 7 po sebe idúcich vyučovacích dní(víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia. Pri absencii viac ako 5(žiak)/ 7(dieťa s PPV) po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie od lekára“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení (bez obmedzenia počtu ospravedlnení počas školského roka). Rodičia detí, s nepovinným predprimárnym vzdelávaním, „Potvrdenie od lekára“ nepredkladajú.

Rodič má nárok na ošetrovné (OČR) ak riaditeľ školy alebo regionálny úrad verejného zdravotníctva rozhodol o prerušení vyučovania v triede žiaka do 11 rokov, alebo ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenia detského lekára. Ak rodič nechá žiaka doma na základe vlastného rozhodnutia, nárok na OČR mu nevzniká.

Príznaky ochorenia COVID-19

akútne: zadýchavanie, tlak a bolesť na hrudi, pocit nedostatku vzduchu, modré pery a bledá tvár, vykašliavanie krvi, porucha alebo strata vedomia,

najčastejšie: horúčka, bolesť hlavy, bolesť hrdla, kašeľ, nádcha alebo upchatý nos,

bežné: únava, bolesť svalov, dýchavičnosť, hnačka,

zriedkavé: vyrážka na pokožke, zápal spojiviek, strata čuchu alebo chuti, zimnica, vracanie, farebné zmeny končekov prstov.

 

I

Izolácia je pre osobu, ktorá bola pozitívne testovaná na COVID-19. Izolácia znamená oddelenie a obmedzený pohyb chorej osoby a jej izoláciu v domácom prostredí alebo v karanténnom zariadení, v zdravotníckom zariadení alebo zariadení na tom určenom. Izolácia trvá po dobu 5 dní od :

dátumu testovania s pozitívnym výsledkom alebo

objavenia prvých klinických príznakov ochorenia.

Začiatok a koniec izolácie určuje lekár. Po ukončení 5-dňovej izolácie je osoba povinná mať ďalších 5 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2. Povinnosť nosiť respirátor sa nevzťahuje na deti do 6 rokov. Žiaci v škole a školskom zariadení môžu použitie respirátora nahradiť rúškom. Počas 5 dní po ukončení izolácie dôrazne odporúčame, aby žiaci minimalizovali kontakt so žiakmi mimo svojej triedy (napr. mimovyučovacie aktivity) a nosili respirátor.

 

Karanténa je pre osobu, ktorá je podozrivá na ochorenie COVID-19, a teda bola označená ako úzky kontakt alebo prejavuje príznaky ochorenia COVD-19. Osoba podozrivá na ochorenie COVID-19 zostane doma alebo v určenom karanténnom zariadení podľa posúdenia typu domácnosti (možnosť zdržiavania sa v samostatnej izbe).

Úzky kontakt je kontakt osoby s osobou pozitívnou na COVID-19,ak pri tomto kontakte nemali prekryté dýchacie cesty respirátorom typu FFP2 (a vyššie) a :

osoby boli v priamom fyzickom kontakte alebo

osoby boli od seba vo vzdialenosti menšej ako 2 metre dlhšie ako 5 minút alebo

osoby boli v interiérovom alebo inak uzatvorenom priestore dlhšie ako 5 minút,

osoby cestovali spoločne dopravným prostriedkom dlhšie ako 5 minút.

 

Povinnosť karantény po úzkom kontakte sa nevzťahuje na osobu, ktorá je:

kompletne očkovaná a zároveň má aplikovanú posilňovaciu (booster) dávku alebo

kompletne očkovaná alebo

ktorá prekonala ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami.

 

Kompletne očkovaná osoba je osoba, ktorá je:

najmenej 14 dní po aplikácii 2. dávky očkovacej látky (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V), avšak nie viac ako 9 mesiacov po aplikácii poslednej dávky alebo

najmenej 21 dní po aplikácii 1. dávky očkovacej látky (Johnson&Johnson), avšak nie viac ako 9 mesiacov po aplikácii poslednej dávky alebo

najmenej 14 dní po aplikácii 1. dávky očkovacej látky, ak bola prvá dávka očkovania podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19, avšak nie viac ako 9 mesiacov po aplikácii poslednej dávky.

 

V prípade, že žiak alebo zamestnanec spĺňa výnimku z karantény, odporúčame rodičovi alebo zamestnancovi, aby o tom informoval školu prostredníctvom formuláru „Oznámenie o výnimke z karantény“ (Príloha č.2).

 

ŠKOLSKÝ SEMAFOR

ŠKOLSKÝ SEMAFOR je koncipovaný ako výstražný systém zohľadňujúci aktuálnu epidemiologickú situáciu v škole. ŠKOLSKÝ SEMAFOR je zadefinovaný v troch úrovniach – zelenej, oranžovej a červenej.

 

 

Zelená fáza predstavuje stav, kedy v škole:

nie je žiadna osoba pozitívna na COVID-19,

je jedna alebo viac osôb v karanténe, lebo mimo školy prišli do kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19.

Vyučovanie sa uskutočňuje bez obmedzenia, za prísnych protiepidemických opatrení.

Oranžová fáza predstavuje stav, kedy bola v škole

minimálne 1 osoba pozitívna na COVID-19.

Riaditeľ musí prerušiť vyučovanie

v triede alebo vo viacerých triedach (aj postupne), v ktorej sa vyskytol žiak alebo zamestnanec pozitívny na COVID-19. Počas karantény zabezpečí dištančné vzdelávanie.

Ak sa osoba pozitívna na COVID-19 vyskytla v domácnosti žiaka/zamestnanca, v karanténe zostáva len žiak/zamestnanec, nie celá trieda

Červená fáza nastáva pri viacerých potvrdených pozitívnych prípadoch na COVID-19, ak ide o epidemický výskyt podľa rozhodnutia RÚVZ.

 

RÚVZ rozhodnutím obmedzí prevádzku vo viacerých triedach alebo vo všetkých triedach, z dôvodu výskytu ohniska nákazy.

V triedach s prerušenou prevádzkou škola zabezpečí dištančné vzdelávanie.

 

V prípade, že je u žiaka potvrdené ochorenie na COVID-19, rodič bezodkladne musí o tejto situácii informovať všeobecného lekára pre deti a dorast, triedneho učiteľa alebo riaditeľa školy , aby mohli byť obratom identifikované úzke kontakty žiaka za 2 dni pred jeho testovaním.

** prosíme zaslať  sms – meno dieťaťa, a dátum výsledku. Následne kontaktujeme emailom rodičov.

Na základe rozhodnutia ministra s účinnosťou od 29. septembra 2021 v období školského vyučovania môže riaditeľ školy podľa § 150 ods. 5 školského zákona poskytnúť žiakom jednej triedy alebo žiakom viacerých tried z dôvodu podozrenia na výskyt ochorenia COVID-19 voľno viac ako päť dní so súhlasom zriaďovateľa. Ak riaditeľ školy poskytne žiakom jednej triedy alebo žiakom viacerých tried takéto voľno, čas poskytnutého voľna sa považuje za mimoriadne prerušenie školského vyučovania v škole.

V prípade, že riaditeľ školy so súhlasom zriaďovateľa z dôvodu podozrenia na výskyt ochorenia poskytne voľno žiakom jednej triedy alebo žiakom viacerých tried, túto skutočnosť bezodkladne oznámi rodičom formou oznamu zverejneného spôsobom, ktorý určí škola (napr. prostredníctvom webového sídla školy, ...alebo písomným oznámením).Riaditeľ o tomto nevydáva rozhodnutie. Riaditeľ môže poskytnúť žiakom voľno, o zatvorení školy ako prevádzky rozhoduje RÚVZ svojím rozhodnutím, o prerušení vyučovania rozhoduje svojím rozhodnutím minister školstva.

Ranný filter - zo strany MŠ vykonávame :

materská škola povinne vykonáva ranný filter podľa § 24 ods. 9 písm. a), b) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, aj meranie teploty u detí 

Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci/zamestnanci nachádzajú, sa musí vykonávať najmenej raz denne. Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, musí byť vykonávaná minimálne 2x denne a podľa potreby (napr. kľučky dverí). Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne 3x denne, resp. podľa potreby.

Stravovanie - zo strany MŠ dodržané: 

Stravovanie žiakov a zamestnancov sa uskutočňuje bez premiešavania žiakov, tried a skupín.

Je nutné urobiť zonáciu priestorov jedálne podľa tried pri sedení za stolmi.

Stravovanie v jedálni je umožnené len žiakom a zamestnancom.

Pokrmy či balíčky vydáva personál vrátane čistých príborov. Žiaci si jedlo a pitie sami nedokladajú a neberú si ani príbory.

Pri príprave a vydávaní jedál je nutné dodržiavať hygienické pravidlá zvýšenou mierou.

Výdaj jedla je potrebné uskutočniť vo fázach a do troch hodín od jeho prípravy, inak môže dôjsť k jeho znehodnoteniu.

ROR pre všetkých platí pri vstupe do budovy a v objekte školy : 

Rodič zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do školy a pri odchode žiaka zo školy (prekrytie horných dýchacích ciest vhodne zvolenými osobnými ochrannými pomôckami alebo jej stanovenými ekvivalentami, dezinfekciu rúk a dodržiavanie odstupov v súlade s aktuálne platnými opatreniami Úradu verejného zdravotníctva SR).  

DO našej MŠ je vstup zákonným zástupcom zakázaný.

 

 

21841.docx (26431)  - písomné vyhlásenie  o bezpríznakovosti platné od 25.01.2022

21842.docx (22566) - písomné vyhlásenie návštevníka o bezpríznakovosti

21843.docx (23448) - oznámenie o výnimke z karantény

 

—————

Späť


Kontakt

Materská škola

Bazovského 1807/4
Bratislava-Dúbravka
84101


mobil : 0908 792 262




Aktuality

Vianočné prianie rodičom

16.12.2022 10:32
Vianočné prianie rodičom       Rodičom našich detí ako aj našim deťom  prajeme krásne a pokojné Vianoce, veľa radosti, lásky a rodinnej pohody.       Vianoce krásne, čisté ako sneh, v rodine pohodu a smiech. Nech stromček zapáli svetlo v každom z...

—————