Informácia o zmene stravovania detí - nové normy

15.10.2021 08:11

 INFORMÁCIA O ZMENE STRAVOVANIA DETÍ – NOVÉ NORMY

 

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR sa zameralo na školské stravovanie. Je potrebné pozerať sa na potreby dieťaťa, teda aj na zdravý životný štýl a zdravú stravu žiakov. Cieľom revízie školského stravovania je zabezpečiť deťom energeticky a nutrične vyvážené jedlá a nápoje predovšetkým bez pridaných cukrov a sladidiel, či obmedziť prípravu jedál s obsahom mäkkých mäsových výrobkov. V tejto súvislosti rezort školstva pripravil tri kroky.

 

"Základom dobrého zdravia je prevencia a zdravý životný štýl našich detí, s tým súvisí hlavne pohyb. Súčasťou toho je ale aj vyvážený príjem a výdaj energie a stravovania," povedal minister školstva. Ako poznamenal, v tejto súvislosti rezort školstva pripravil tri kroky.

 

Prvým z nich je revízia materiálno-spotrebných noriem, teda receptúr a zásad, ktoré začali platiť od septembra.

Zo zastaraných receptúr boli vyradené nápoje s vysokým obsahom cukrov a so sladidlami, receptúry s obsahom vnútorností, s obsahom údeného mäsa, s nevhodnou kombináciou surovín, s obsahom polotovarov a hotové mrazené jedlá. 

"Pridané boli zdravšie polievky, nátierky, pribudli tiež jedlá z diviny a zvýšil sa podiel čerstvej zeleniny. Po tejto revízii je možné zvýšiť podiel zeleniny až o 40 percent,".

 

 

 

Cieľom je používať aj celozrnné výrobky a pečivo z celozrnnej múky, či zvýšiť množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia a ak sa dá, najmä od regionálnych výrobcov, pestovateľov.

Na škole už obe naše školské jedálne pracujú podľa nových vydaných noriem pre úsek detí MŠ, podľa toho sú už upravované jedálne lístky pre naše deti.

 

Naše šikovné p. kuchárky recepty pod vedením vedúcej ŠJ pre deti ovládajú a snažia sa variť a pripravovať deťom chutnú stravu.

Pitný režim pre deti je celoročne zabezpečený podľa nových noriem, ktoré sú pre MŠ záväzné.

 

 

 

—————

Späť


Kontakt

Materská škola

Bazovského 1807/4
Bratislava-Dúbravka
84101


mobil : 0908 792 262




Aktuality

Vianočné prianie rodičom

16.12.2022 10:32
Vianočné prianie rodičom       Rodičom našich detí ako aj našim deťom  prajeme krásne a pokojné Vianoce, veľa radosti, lásky a rodinnej pohody.       Vianoce krásne, čisté ako sneh, v rodine pohodu a smiech. Nech stromček zapáli svetlo v každom z...

—————