Pokyn k nástupu novoprijatých detí do MŠ

21.08.2021 21:31

 

Vážení rodičia začíname nový školský rok 2021/2022 a prinášame Vám informácie k nástupu detí od 2.9.2021

 

A je to tu :) ..... hlásime pokyny pre nástup detí a rodičov

 

Vstup do materskej školy je prvým krokom do spoločnosti.
Táto udalosť so sebou neprináša problémy len pre dieťa ale i pre zákonných zástupcov a učiteľky. Mnoho rodičov zistí, že sa ich dieťa správa v materskej škole úplne inak ako doma a kladie si otázky – Je toto správanie v norme? Zvládne naše dieťa dochádzku do materskej školy? Ako môžeme dieťaťu pri vstupe do materskej školy pomôcť?
Podobné problémy majú aj učiteľky. Obávajú sa nového školského roku, pretože väčšina nováčikov má pri začleňovaní ťažkosti. Každé dieťa zvláda adaptačný proces inak.

Adaptačný proces je podmienený viacerými faktormi ako sú: zrelosť vyššej nervovej sústavy, výchovný štýl v rodine, zdravotný stav dieťaťa, vek dieťaťa, predchádzajúci pobyt v kolektívnom zariadení.


Čo by malo dieťa pred nástupom do materskej školy vedieť


• mať osvojené základné hygienické návyky – umývať sa, používať WC,
( v prípade ak dieťa  tieto návyky nemá, bude dočasne vylúčené z MŠ – plienkované deti )
• čiastočne sa obliekať, obúvať,
• samostatne jesť lyžicou, piť z pohára,
• zaobísť sa bez cumlíka a dojčenskej fľaše,
• požiadať o pomoc,

• v prípade nevyhnutnej potreby mať rúško na ústach

 

 

Pokyny k nástupu 2.9.2021


V tento deň budú otvorené všetky triedy    od 6.30 hod. - 8.00hod. až  do 17.00 hod.( najneskôr prísť do 16.50 hod. )

 

Od 2.9.2021  sú  otvorené zberné triedy pre skupiny detí, ktoré sa nebudú premiešavať

 

I. trieda   od 6.30 hod. -   7.30 hod. pre 1 a 4 triedu (1 skupina )

II. trieda   od 6.30 hod. – 7.00 hod. pre 2 a 3 triedu  (2 skupina)

 

O 8.00 hod. sa zatvárajú vchodové dvere, deti podľa harmonogramu denných aktivít sa venujú činnostiam, prevádzkový zamestnanci sa venujú svojim povinnostiam vyplývajúcich z náplne práce,  vedúca ŠJ potrebuje normovať a objednávať stravu u dodávateľov z dôvodu bezpečnosti detí a ochrane spoločného majetku.

Pri vchode do budovy Vás bude vítať maskot do MŠ s ktorým sa môžete odfotiť v čase od 7.00 hod. do 8.00 hod. Deti si bude preberať pri dverách poverený zamestnec, nakoľko vstup do priestorov MŠ nie je povolený. Prosím zapamätajte si číslo, alebo logo triedy, ktoré sa dozviete od poverenej osoby pri dverách (zoznam bude na nástenke pri dverách )

• Potrebné doklady, náhradné oblečenie ( v označenom  ruksaku , taške )  odovzdávate pri dverách.

 

Dieťa potrebuje do MŠ

 

Náhradné oblečenie do skrinky, prosíme prezliecť dieťa do pohodlného oblečenia,

V prípade pomočovania treba priniesť dieťaťu nepremokavú plachtu, alebo jednorázové podložky.

Pyžamko, obuv, prezuvky – celá pevná, bezpečná ! nie vsuvky( šľapky )

Hygienické vreckovky do skrinky- môžu byť aj krabičky , vlhčené vreckovky, vlhčené WC vreckovky na toaletu, hrebeň

Deti 3 a 4 triedy : peračník a vrecúško na cvičenie –( tričko, krátke nohavice, ponožky v druhom polroku)             Všetky veci dieťaťa označiť menom, symbolom, značkou

 

 

Nepotrebujeme do MŠ


Do našej škôlky nepotrebujete doniesť žiadne :

WC papier, poháre na pitie a zubné kefky, tekuté mydlo, uterák, posteľné prádlo, obliečky, všetky potreby zabezpečuje škôlka pre detičky

Každé dieťa má prichystané: antialergický paplónik, 3 celé sady posteľného prádla.

 

Nepotrebujete taktiež nosiť žiadne fľaše s vodou - pitný režim má škôlka zabezpečený a spracovaný podľa prevádzkového poriadku.

Nedávajte deťom do skriniek : sladkosti, žuvačky, malé predmety, rôzne nápoje.

 

Povinné doklady rodiča pri nástupe dieťaťa


Vaša povinnosť TÁTO PLATÍ PO CELÝ ROK !


• Bez tohto potvrdenia Vaše dieťa nesmie prijať p. učiteľka - aby neporušila zákon !

• v súlade s § 24 ods.8 zákona č. 355/2007 Z .z o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia...predkladá zákonný zástupca
1. Pred prvým vstupom dieťaťa do MŠ a po neprítomnosti dieťaťa v MŠ dlhšej ako 5 dní písomné vyhlásenie o tom, že dieťa neprejavuje príznaky prenosného ochorenia
2. Toto vyhlásenie nesmie byť staršie ako jeden deň

 

POTVRDENIA :- nájdete ich aj v sekcii TLAČIVÁ


1. Splnomocnenie o vyberaní dieťaťa splnomocnenie 1.doc (31232)

2. Potvrdenie o bezpríznakovosti  20488.docx (24310)

 


Upozorňujeme rodičov, vzhľadom k rozličným priezviskám ( aby ste do správy pre prijímateľa uvádzali meno dieťaťa za ktoré je realizovaná platba.

 


Ďalšie dni v MŠ :

 

MŠ sa bude riadiť školským semaforom a aktuálnymi nariadeniami MČ Dúbravka, RUVZ a MŠSR


Prosíme vás o sledovanie webového sídla MŠ, kde sa dozviete o všetkých pripravovaných aktivitách pre deti .

O poplatkoch za školu sa dozviete na web sídle :sekcia poplatky školné sa platí každý mesiac bez ohľadu či dieťa nechodilo do MŠ ( postup máte uvedený o vrátenie školného)

V prípade ak meškáte do MŠ ( ojedinelý prípad - musíte KONTAKTOVAŤ - VOLAŤ MŠ

 

 

Vážení rodičia prosíme Vás (hlavne prijaté NOVÉ DETIČKY od 6.9.2021 , aby ste si zariadili svoj čas tak, aby ste pre dieťa prišli do MŠ čo najskôr – nenechávajte ho tieto prvé dni, kedy si zvyká na prostredie školy, nových kamarátov, dlho v MŠ. Pomôžte svojim deťom čo najskôr sa začleniť do MŠ spoločným pôsobením MŠ a rodinou.
Niektoré deti zvládajú nástup do predškolského zariadenia s úsmevom a dobrou náladou, iné si začiatok nového školského roka odplačú.
Ak aj vaše dieťa nastupuje od septembra do škôlky, vyhnite sa chybám, ktoré skomplikujú nový začiatok nielen jemu, ale aj vám.
Niektoré maminky by možno boli prekvapené, ale keď sa zavrú dvere, ich deti sa okamžite upokoja, zadaptujú a hneď sa začlenia do kolektívu.
Rodiča odporúčame vyhnúť sa tomu, aby ste sa po prvých dňoch vypytovali dieťa na negatívne veci: A neplakal si? Nikto ti nerobil zle? Nebolelo ťa bruško? Pýtajte sa na pozitívne veci, dieťa podporte svojim záujmom o dianie v MŠ ( ako Ti chutil chlebík, lebo taký doma nejeme ? ( podporíte u dieťaťa vzťah k jedlám podávaných v školskej jedálni, akých kamarátov si si našiel ? Ako sa Ti spinkalo v MŠ ? a podobne..

všetko o adaptačnom pobyte detí - diagnostike detí - si viete prečítať v sekciách určených pre rodičov ( triedne učiteľky vedú povinné záznamy o deťoch o adaptácii, pedagogickej diagnostike dieťaťa, charakteristike prípravkára - tie si viete spoločne v popoludňajšom čase individuálne prejsť s triednou p. učiteľkou a informovať sa o vašom dieťati - platí celoročne)

 

Prvé 2 dni bude 1 trieda len doobeda. Treba prísť pre detičky o 12.00 hod. Pani učiteľky Vás budú pred budovou informovať o adaptácií detí a môžete sa u nich informovať o ďalšom postupe.

POZOR !


V prípade ak bude dieťatko plačlivé, nespokojné, nepokojné  budeme Vás kontaktovať – čiže Vás bude volať triedna učiteľka, aby ste si prišli pre dieťaťko.

Na triedach nemajú p. učiteľky telefón !

 

Veríme, že spoločným úsilím prekonáme adaptačné problémy a detičky si u nás nájdu druhý domov a taktiež , že zvládneme spoločne aj ďalšiu vlnu COVID-19.

 

 

 

 

 

 

Radoslava Gavrilovová

riaditeľka školy

—————

Späť


Kontakt

Materská škola

Bazovského 1807/4
Bratislava-Dúbravka
84101


mobil : 0908 792 262




Aktuality

Vianočné prianie rodičom

16.12.2022 10:32
Vianočné prianie rodičom       Rodičom našich detí ako aj našim deťom  prajeme krásne a pokojné Vianoce, veľa radosti, lásky a rodinnej pohody.       Vianoce krásne, čisté ako sneh, v rodine pohodu a smiech. Nech stromček zapáli svetlo v každom z...

—————