Zápis detí do ZŠ na rok 2014/2015

13.01.2014 06:34

Zápis detí do prvého ročníka

ZÁPIS DETÍ DO 1. ROČNÍKA ZÁKLADNEJ ŠKOLY

(v zmysle zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a vyhlášky č. 320/2008 Z. z. o základnej škole a všeobecného záväzného nariadenia č. 6/2008 o určení miesta, času a bližších podrobnostiach zápisu dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základných školách)

•    Zápis dieťaťa do 1. ročníka sa vykonáva v priestoroch všetkých základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Dúbravka v šiestom týždni príslušného kalendárneho roka :   

TERMÍN ZÁPISU :     

7.2.2014  - piatok - 15.00 - 18.00 hod. 

8.2.2014 - sobota - 08.00 - 12.00 hod.

•    Ak sa zápis zo závažných dôvodov, najmä organizačných a prevádzkových nebude môcť uskutočniť, určí náhradný termín zápisu starosta oznámením.

•    Za organizáciu a priebeh zápisu je zodpovedný riaditeľ školy. Formy a obsah overenia školskej spôsobilosti určí po prerokovaní v metodickom združení prvého stupňa a na základe odporúčania zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Je vhodné, aby bol pri zápise prítomný aj školský psychológ alebo špeciálny pedagóg.

•    Riaditeľ základnej školy zverejní miesto, čas a ďalšie podrobnosti zápisu obvyklým spôsobom, najneskôr 15 pracovných dní pred zápisom.

•    Základná škola organizuje slávnostný zápis detí za účasti zákonného zástupcu dieťaťa.

•    Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole a to iba na jednu školu.

•    Priestupku sa dopustí zákonný zástupca dieťaťa ak dieťa neprihlási na povinnú školskú dochádzku. Za priestupok možno uložiť zákonnému zástupcovi pokutu do 331,94 €. Pokutu možno uložiť do jedného roka odo dňa, keď správy orgán zistil porušenie povinnosti, najneskôr však do troch rokov odo dňa, keď k porušeniu povinnosti došlo.

•    Základná škola pri zápise dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky vyžaduje osobné údaje

a)    meno a priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, miesto narodenia, národnosť, štátne občianstvo, trvalé bydlisko dieťaťa,

b)    meno a priezvisko, adresa zamestnávateľa, trvalé bydlisko zákonných zástupcov,

c)    alebo doklad o zdravotnom stave dieťaťa, ak sa vyžaduje.

•    Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt (spádová škola), ak zákonný zástupca nevyberie svojmu dieťaťu inú školu. Ak je žiak zapísaný na inú než spádovú školu, oznámi túto skutočnosť riaditeľ tejto školy riaditeľovi spádovej školy a to najneskôr do 31. marca kalendárneho roka, v ktorom má dieťa začať plniť školskú dochádzku.

•    Riaditeľ spádovej školy v lehote do 15. apríla zašle zoznam všetkých detí, ktoré boli zapísané na plnenie povinnej školskej dochádzky obci podľa trvalého bydliska žiaka. Obec je povinná viesť evidenciu žiakov základných škôl.

•    Riaditeľ spádovej školy je povinný prednostne prijať deti zo svojho školského obvodu.

•    Žiak, ktorý nemá trvalé bydlisko, plní povinnú školskú dochádzku v spádovej škole, ktorú určí orgán miestnej štátnej správy v školstve.

•    Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú zrelosť, ak tento zákon neustanovuje inak.

•    Do prvého ročníka môže byť výnimočne prijaté aj dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku. Ak zákonný zástupca o to požiada, je povinný k žiadosti priložiť súhlasné stanovisko príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

•    Do triedy základnej školy možno začleniť aj žiaka so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. O prijatí rozhoduje riaditeľ školy na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu dieťaťa a písomného vyjadrenia príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

•    Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roku veku nedosiahlo školskú spôsobilosť a pochádza zo sociálne znevýhodneného prostredia, riaditeľ školy rozhodne o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky o jeden školský rok alebo o zaradení do nultého ročníka, a to vždy s informovaným súhlasom zákonného zástupcu. Súčasťou žiadosti zákonného zástupcu je odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Riaditeľ školy môže rozhodnúť o odklade alebo zaradení do nultého ročníka aj na návrh materskej školy, ktorú dieťa navštevuje a na základe predchádzajúceho odporučenia zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, a to vždy s informovaným súhlasom zákonného zástupcu dieťaťa. Zákonný zástupca dieťaťa má právo rozhodnúť, či dieťa s odloženou školskou dochádzkou bude navštevovať materskú školu alebo nultý ročník.

•    Nultý ročník základnej školy je určený pre deti, ktoré k 1. septembru dosiahli fyzický vek šesť rokov, nedosiahli školskú spôsobilosť, pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia a vzhľadom na sociálne prostredie nie je u nich predpoklad zvládnutia vzdelávacieho programu prvého ročníka základnej školy.

•    Ak dieťa ani po odložení začiatku povinnej školskej dochádzky alebo po dodatočnom odložení plnenia povinnej školskej dochádzky nedosiahlo školskú spôsobilosť, najneskôr však 1. septembra, ktorý nasleduje po dni, v ktorom dieťa dovŕšilo ôsmy rok veku, bude zaradené do prvého ročníka alebo so súhlasom zákonného zástupcu do nultého ročníka základnej školy.

•    O prijatí dieťaťa na základné vzdelanie rozhodne riaditeľ v termíne do 31. mája, ktorý predchádza školskému roku, v ktorom sa má základné vzdelanie začať. Riaditeľ školy ako orgán štátnej správy v prvom stupni vydá rozhodnutie o prijatí žiaka do školy.

 

 

Kto posúdi, či je dieťa pripravené na vstup do školy?

Na jednej strane sú to samozrejme rodičia, ktorí vidia svoje dieťa a môžu vnímať jeho prednosti i rezervy. Pokiaľ sa však nad tým, čo by predškolák mal vedieť a zvládnuť zmýšľajú dostatočne včas, za obdobie od januára do augusta môžu toho spoločne v rámci prípravy urobiť veľmi veľa.

Na druhej strane by rodičia mohli požiadať o konzultáciu pedagóga v MŠ, ako on vníma dieťa z pedagogického hľadiska a či prípadne navrhuje nejaké odporúčania na prácu doma.

No a v konečnom dôsledku je to detský psychológ, ktorý cielenými diagnostickými prostriedkami dokáže posúdiť pripravenosť dieťaťa s ohľadom na nároky školy, na jeho sociálnu i emocionálnu pripravenosť. Viac o testovaní šk. zrelosti nájdete napr. tu.

Dôvody na odklad školskej dochádzky

V posledných rokoch sa objavuje pomerne dosť detí, u ktorých odborníci či rodičia zvážia odklad školskej dochádzky. Zvyčajne sa za dôvody na odklad považujú tieto faktory:

  • dieťa sa narodilo medzi májom a augustom pred šiestimi rokmi (treba individuálne posúdiť!)
  • má problémy s výslovnosťou alebo nevie formulovať vety
  • nevydrží sa sústrediť a nezapamätá si vetu
  • nedokáže sa orientovať v čase, neovláda priestorovú orientáciu
  • nevie sa samostatne obliekať, obúvať, vyzliekať, nevie stolovať
  • nevie sa naučiť údaje o sebe (rodine, adresu, svoj vek)
  • nemá záujem o učenie, nie je prirodzene zvedavé na nové veci, nekladie otázky
  • je neposedné, netrpezlivé

Na posúdenie nutnosti odkladu slúži vyšetrenie v Centre pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie. Dieťa absolvuje psychologické testy a rozhovor so psychológom, na základe čoho môže psychológ rovno odporučiť odklad, alebo navrhne stimulačný program a ešte jedno vyšetrenie tesne pred nástupom do školy.

Niekedy totiž v čase zápisu dieťatko má drobný problém napr. v grafomotorike a celkom postačí, pokiaľ sa s dieťaťom bude cielene pracovať na posilnení tejto zložky, resp. na odstránení problému.

Samotný zápis na škole nenahrádza odbornú diagnostiku! O testovanie školskej zrelosti niekde musíte požiadať, inde túto službu ponúkajú celoplošne, pre všetkých predškolákov. Viac informácií získate v CPPPaP, pod ktoré spadáte podľa trvalého bydliska.

Existuje možnosť predčasného nástupu do školy?

Ak zákonný zástupca dieťaťa požiada o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, je povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti .

Bližšie informácie nájdete na :

https://www.rodinka.sk/predskolak/prvacik/zapis-do-1-rocnika-zs/ 

—————

Späť


Kontakt

Materská škola

Bazovského 1807/4
Bratislava-Dúbravka
84101


mobil : 0908 792 262




Aktuality

Vianočné prianie rodičom

16.12.2022 10:32
Vianočné prianie rodičom       Rodičom našich detí ako aj našim deťom  prajeme krásne a pokojné Vianoce, veľa radosti, lásky a rodinnej pohody.       Vianoce krásne, čisté ako sneh, v rodine pohodu a smiech. Nech stromček zapáli svetlo v každom z...

—————